تعداد بازدید : 38921
تعداد نوشته ها : 61
تعداد نظرات : 1
مناظره شانزدهم خرداد بین مهدی کروبی و محمود احمدی نژاد، یک "آتشباری سنگین کلامی -گفتاری"اما کم نتیجه بود.کروبی در برابر احمدی نژاد، قوی تر از میرحسین ظاهر شد، کدر مناظره کروبی-احمدی نژاد دو طرف، تقریبا بدون توجه به حرف طرف مقابل، حرف و ادعای خود را مطرح می کردند، بدون آنکه مدرکی قابل قبول برای پذیرش ادعای خود به مخاطبان ارائه کنند، مناظره 16 خرداد نزاعی بود که طرفین به یکدیگر ادعا و اتهام های بزرگ پرتاب می کردند.به گزارش پارسینه، دومین مناظره داغ انتخابات ریاست جمهوری دهم، شانزدهم خرداد با حضور مهدی کروبی و محمود احمدی نژاد برگزار شد تا دومین نامزد اصلاح طلب هم در مقابل رئیس جمهور حاکم قرار گیرد، در اولین مواجهه با نامزد اصلاح طلب-میرحسین موسوی- احمدی نژاد به اعتقاد بسیاری از ناظران، توانست تا حد زیادی ، نخست وزیر دوره جنگ را "غافلگیر" کند.
هرچند که اشاره غیرمنتظره احمدی نژاد به پرونده و مدارک همسر موسوی باعث واکنش های عاطفی قابل توجهی علیه احمدی نژاد شد.
کروبی این فرصت را داشت که شاهد مناظره میرحسین-احمدی نژاد باشد تا به مدد مشاوران متعددش، سناریوهای مختلف مواجهه با احمدی نژاد را مرور کند. احمدی نژاد و کروبی در این مناظره فقط یک هدف داشتند: اقشاگری و افشاگری و نه چیزی بیشتر!
محمود احمدی نژاد، با کت و شلوار مشکلی و "نشانکی" از پرچم ایران روی کت به میدان مناظره آمده بود، استفاده از این نشانک، بی جهت نبود، چون اخیرا ستاد انتخاباتی احمدی نژاد اخیرا در برابر انتخاب رنگ سبز از سوی حامیان موسوی، پرچم سه رنگ ایران را به عنوان "رنگ رسمی ستاد انتخاباتی" خود برگزید.
مهدی کروبی، هم با عبا و پیراهن سفید و لباده پسته ای و عینک پنسی همیشگی با میدان آمده بود. دبیرکل حزب اعتماد ملی، اعلان جنگی تلویحی به میرحسین موسوی هم داد و وعده داد که مناظره اش با موسوی جدی و داغ خواهد بود و "سئوالاتی" هست که از موسوی خواهد پرسید.
کروبی در همان ابتدا صراحتا استراتژی خود در مناظره را اعلام کرد، کروبی گفت: من دو اشکال عمده می بینم، هم اشکال در شخص احمدی نژاد و هم اشکال در اداره کشور .
کروبی محور حملاتش به احمدی نژاد را "ناصادق بودن" وی قرار داد و گفت: یا اطلاعات غلط به احمدی نژاد می رسد یا اینکه ایشان خلاف واقع می گوید و گزینه سومی در میان نیست.
همانطور که پیش بینی می شد اولین شلیک انتقادی کروبی "هاله نور" و ادعاهای مذهبی و مهدوی خاص محمود احمدی نژاد بود، موضوعی که با توجه به "روحانی بودن" کروبی، از باور پذیری و مخاطب پذیری بهتری برخوردار است.
کروبی با گفتن این جمله که "بنا بود اولین برنامه تلویزیون توقیف شده من: پخش فیلم هاله نورباشد" نشان داد، بیش از همه روی آنچه که انحرافات فکری و عقیدتی رئیس دولت نهم؛ نامیده است، حساب کرده است.
مهمترین نقطه ضعف احمدی نژاد در میان خواص و عوام ،موضوع "هاله نور" است، موضوعی که حتی مریدان درجه یک و حلقه پیرامونی احمدی نژاد هم توان دفاع و توجیه آن را ندارند و با ادعای ساختگی بودن فیلم هاله نور، از آن می گذرند.
اما احمدی نژاد در راند اول و در پاسخ به کروبی، بسیار خونسرد پاسخ داد: این موضوعاتی که آقای کروبی گفتند اصلا نیاز به پاسخ ندارد، چون اصلا ربطی به شیوه اداره کشور ندارد؛ احمدی نژاد از هرگونه پاسخ به موضوع "هاله نور" خودداری کرد و این موضوع را با وجود انتشار وسیع فیلم موسوم به هاله نور، علنا آن "ساختگی" خواند و سریعا از آن عبور کرد.
رئیس دولت نهم بعد از این پاسخ سریع، بلافاصله پلاکاردهای آماری خود را از پوشه درآورد و به ببیندگان نشان داد، ظاهرا احمدی نژاد مثل گفتگوی وِیژه خبری شبکه دو در پانزدهم خرداد، ترجیح داد که با زبان آمار با مخاطبانش سخن بگوید.
از اوایل مناظره می توان این نتیجه را گرفت که احمدی نژاد علاقه ای به چالش سنگین با کروبی نداشت و سعی کرد با بیان آمار و اعداد، جو آتشین انتقادات مذهبی-مهدوی از سوی کروبی را تغییر دهد، از سوی دیگر این تاکتیک احمدی نژاد می تواند نشانگر این مسئله باشد که تیم مشاوران احمدی نژاد "نقطه ضعف " کروبی را عدم اطلاع دقیق از آمار و ارقام و به روز نبودن اطلاعات وی تشخیص داده اند و به احمدی نژاد توصیه کردند اگر با زبان آمار و ارقام سخن بگوید، باعث انفعال کروبی در مواجهه با وی می شود.
ضمن اینکه بیان آمار و ارقام خشک و خسته کننده ریاضی و آماری از سوی احمدی نژاد-که نوعی وقت کشی محترمانه هم محسوب می شود- باعث می شود اکثریت مخاطبان با فضای آماری آشنایی و قرابت ندارند و یا علاقه ای به شنیدن آمار در این نوع مناظره های داغ ندارند، از مقابل صفحه تلویزیون کنار بروند، به نظر نمی رسد احمدی نژاد علاقه داشته باشد که رقیب اصلی اش، مهدی کروبی باشد، احمدی نژاد ترجیح می دهد میرحسین موسوی را رقیب اصلی خود بداند.
کروبی شاید تنها نامزد انتخابات ریاست جمهوری دهم باشد که تاکتیک مرسوم و مورد علاقه احمدی نژاد یعنی چسباندن رقیب به هاشمی رفسنجانی، در مورد وی نافذ و صادق نباشد.
احمدی نژاد با نشان دادن پلاکاردهای از آمارهای اقتصادی به دوربین و سخن گفتن مستقیم با مردم، در حوزه مسائلی چون نرخ بیکاری، ضریب جینی، تورم و ...به دفاع از عملکرد دولت نهم پرداخت، احمدی نژاد مجددا برای دومین بار، نرخ رسمی تورم را 16 درصد اعلام کرد و خطاب به کروبی گفت: شما انقلابی بودید و سوابق تان در سخنان ضدآمریکایی موجود است.
کروبی ادعا کرد یک خط انحرافی که با امام مشکل داشت ، الان احمدی نژاد را هدایت می کند؛شیخ اصلاحات ، صریحا احمدی نژاد را به "دروغگویی" متهم کرد و آمار احمدی نژاد را مغایر آمار رسمی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران معرفی کرد.
دبیرکل حزب اعتماد ملی، مجددا بر "لزوم مناظره میان نمایندگان نامزدها" تاکید کرد و خطاب به مجری برنامه گفت:چرا صداوسیما اینقدر خائف است؟ چرا کارشناس نمی آورید ؟ من آمار دقیق که ندارم، گروهی باید بشینند و بحث کنند، چرا به ردصلاحیت ها اعتراض نکردید؟ شما مسئول اجرای قانون اساسی هستید.
سرعت شلیک های کلامی کروبی به احمدی نژاد چنان بود که احمدی نژاد در لحظاتی ، لبخندی عصبی بر لبش جاری شد، هرچند که شیوه تند سخن گفتن کروبی و هیجان آمیز شدن سخنانش، بعضی اوقات باعث نامفهوم شدن سخنان کروبی می شد، در حالی که احمدی نژاد در سخت ترین لحظات مناظره هم، گویشی روان و آرام داشت.
نکته جالب دیگر مناظره کروبی-احمدی نژاد این بود که در لحظاتی از مناظره، به جای اینکه به شیوه مرسوم چند مناظره انجام شده، طرفین فقط در وقت مقرر خود سخن می گفتند، دیالوگی آتشین بین کروبی و احمدی نژاد برقرار شد.
به گزارش پارسینه، در مناظره امشب، بیش از چهار بار به موضوع مناظره میرحسین-احمدی نژاد و کنایه احمدی نژاد به همسر موسوی پرداخته شد،کروبی دفاع زیرکانه ای از زهرا رهنورد(همسر رقیبش) کرد و البته احمدی نژاد هم برای تلطیف فضای مناظره قبلی و موضوع زهرا رهنورد، ادعا کرد روزنامه اعتماد ملی به همسرش توهین کرده است که با وجود اصرار کروبی برای گفتن مورد مشخص آن، احمدی نژاد پاسخی نداد.
کروبی همچنین کنایه ای حقوق بشری هم در مورد مرگ مشکوک زهرا بنی یعقوب حواله احمدی نژاد کرد و راند دوم را با این سئوال از رئیس دولت نهم پاسخ داد که از آن 100 کشوری که از شما برای دریافت الگوی مدیریتی درخواست کرده اند، نام 20 کشور را ببرید.
احمدی نژاد هم مثل مناظره با میرحسین موسوی، در پاسخ به انتقادات در مورد سیاست خارجی دولتش، شیوه خود در سیاست خارجی را "دیپلماسی عمومی" عنوان کرد و آن را موفقیت آمیز دانست.
کروبی سپس در یک حرکت پیش دستانه موضوع مفاسد اقتصادی را پیش کشید و صادق محصولی، وزیر کشور را متهم کرد که با دستور شخص احمدی نژاد، وامی به مبلغ 40 میلیارد تومان گرفته است، همچنین موضوع جنجالی 300 میلیارد تومان در دوره شهرداری احمدی نژاد و پرونده نفت اردبیل را پیش کشید و از برخی اراده ها خبر داد که مانع مطرح شدن این اتهامات در صحن مجلس و قوه قضاییه شدند.
کروبی در مورد مسائلی که درمورد مفاسد اقتصادی مطرح است، پیشنهاد تشکیل "کمیته حقیقت یاب" را داد و گفت: والله اگر فساد نبود، من بازهم اسم می بردم.
احمدی نژاد دفاعی مطلق از خود و همکارانش کرد و خطاب به کروبی گفت: فقط یک مورد را اثبات کنید، اگر محصولی در طول عمرش، از هربانکی، یک ریال وام گرفته است، همه اش مال آقای کروبی و تیم اش! احمدی نژاد متقابلا از موضوع 300 میلیون تومانی که کروبی از شهرام جزایری گرفته بود، نام برد و توپ را به زمین حریف انداخت.
مهمترین نقطه قوت احمدی نژاد در مناظره، گوشزد کردن این نکته املایی به کروبی بود که در اجلاس قطر بحث "خلیج عربی" مطرح نبود، بلکه "دولتهای عربی خلیح" عنوان اجلاس مذکور بود.
"ایجاد زندان در بنیاد شهید"، شلیکی گزنده ای بود که احمدی نژاد خطاب به کروبی گفت، "ایجاد زندان در بنیاد شهید" احتمالا همان کدی بود که حسین شریعتمداری تحت عنوان " طبقه یازدهم خیابان طالقانی" قبلا به کروبی گوشزد کرده بود، البته کروبی عمدا یا سهوا پاسخی به این اتهام نداد، شاید اگر کروبی پاسخی قاطع و صریح به این ادعای بزرگ احمدی نژاد می داد، می توانستیم او را برنده مناظره شانزدهم خرداد لقب بدهیم.
اختلاف رهبری با احمدی نژاد در مورد "دادن 700 میلیون دلار" به یکی از نزدیکان احمدی نژاد و مخالفت بانک مرکزی با این مورد، نکته ناگفته ای بود که کروبی آن را در مناظره مطرح کرد.
احمدی نژاد سخنانش را با همان جمله ای که گفتگوی ویژه خبری روز گذشته را به پایان برد، خاتمه داد:" از ملت عزیز ایران می خواهم که اجازه بدهند این خادم، چهار سال دیگر هم در خدمت شان باشد"
در یک جمع بندی کوتاه می توان گفت ، مناظره شانزدهم خرداد بین مهدی کروبی و محمود احمدی نژاد، یک "آشبار سنگین کلامی -گفتاری"اما کم نتیجه بود، نزاعی بود که طرفین به یکدیگر ادعا و اتهام های بزرگ پرتاب می کردند، اتهاماتی اکثرا در حوزه مسائل مالی و سوءاستفاده های اقتصادی، در مناظره کروبی-احمدی نژاد موضوعاتی مثل تشریح برنامه ها برای اداره کشور، مسائل فرهنگی و ...مطرح نشد؛ این مناظره را می توان یک مناظره ژورنالیستی لقب داد، مناظره ای که به سختی می توان برای آن "برنده ای" قائل شد.
البته کروبی در برابر احمدی نژاد، قوی تر از میرحسین ظاهر شد، در مناظره کروبی-احمدی نژاد دو طرف، تقریبا بدون توجه به حرف طرف مقابل، حرف و ادعای خود را مطرح می کردند، بدون آنکه مدرکی قابل قبول برای پذیرش ادعای خود به مخاطبان ارائه کنند یا مخاطبان امکان سنجش صحت یا سقم ادعاهای طرفین را داشته باشند، طرفین مناظره 16 خرداد از وارد شدن به زمین طرف مقابل خودداری می کردند و اصطلاحا دو طرف، "جنگ سنگرها" را دنبال می کردند.